Ai Umenie

Naše webové stránky obsahujú odkazy na partnerské weby. Ak sa prekliknete z našich stránok na stránky partnera a tam si zakúpite jeho služby, obdržíme za sprostredkovanie províziu (Zistiť viac informácií). Táto forma spolupráce nijako neovplyvňuje objektívnosť našich recenzií. Každým nákupom cez kliknutie z našich stránok podporíte našu redakciu, aby sme aj do budúcnosti mohli tvoriť kvalitný a užitočný obsah. Ďakujeme.

Dôležité upozornenie Všetky naše články píšu skutoční ľudia. Nie sú to umelé texty od stroja.


WordPress Hero

AI generované umenie: Čo odlišuje umeleckého génia od počítačového programu?

Som vizuálny typ, fascinujú ma výtvarné diela, rada navštevujem výstavy alebo vyhľadávam umelecké diela na internete. Som tvorivý typ, venovala som sa rôznym technikám od šitia po maľovanie na hodváb. Ako samouk som sa naučila používat Photoshop. Od konca novembra 2022 používam AI Midjourney na generovanie obrázkov, vytvorila som ich približne 3 tisíc. Znalosť maliarov a ich štýlov a takisto znalosť grafickej či fotografickej hantírky mi pomáhajú docieliť požadovaný výsledok v Midjourney. Stále som však iba laický nadšenec.

Barbie Grimes Party
Zdroj: Obrázok vygenerovaný pomocou umelej inteligencie Midjoureny, 
v prompte boli použité kľúčové slová 8bit a Barbie
jedno zo zadaní na Creation Party with Grimes

Často ma napadá: Môže AI generovaný obrázok byť príťažlivejší pre koncových používateľov ako práca od profesionálneho grafika? Čo odlišuje laického nadšenca od profesionálneho grafika? Môže laický nadšenec rovnakým spôsobom ako profesionálny grafik či umelec speňažiť svoje diela?

Prečítajte si tri príbehy úspešných diel vytvorených pomocou AI. 

AI obraz „Edmond de Belamy“ predaný za 425 tisíc dolárov

V decembri 2018 bol cez aukčnú spoločnosť Christie’s predaný prvý portrét vygenerovaný umelou inteligenciou.

Edmond De Belamy
Zdroj: Wikipédia

Dielo s názvom Edmond de Belamy sa predalo za 425 tisíc dolárov. Je z kolekcie La Famille De Belamy, ktorú vytvoril tím Obvious – Pierre Fautrel (umelec), Hugo Caselles-Dupré (programátor, vlastní titul PhD v odbore Strojové učenie na ENSTA ParisTech) a Gauthier Vernier (manažér). Dielo je podpísané formulou, ktorá obsahuje časť programovacieho kódu, na základe ktorého bol obraz vygenerovaný. 

Kolektív Obvious v roku 2019 úspešne predal ďalšie diela cez aukčný dom Sotheby’s, predávajú aj NFT videá cez portál SuperRare.

Domnievam sa, že úspešnému predaju napomohlo práve spojenie troch profesionálov „umelec + programátor + manažér“. V umení je oceňovaná novosť. Obvious na vytvorenie diela použili novú technológiu. Podarilo sa im zviditeľniť dielo, vďaka dobrému manažérovi získali pozornosť širšej verejnosti a priviedli odbornú verejnosť k diskusii kde začínajú a končia hranice umenia.

AI obraz „Théâtre D’opéra Spatial“ vyhral umeleckú súťaž

V roku 2022 vyhral v kategórii digitálnych umelcov na Colorado State Fair obraz Jasona Allena „Théâtre D’opéra Spatial“ (Vesmírna opera). Za výhru dostal 300 dolárov. Senzáciou sa obraz stal, keď jeho autor priznal, že bol vygenerovaný pomocou AI Midjourney. Diskutujúci na sociálnych sieťach ho obviňovali, že súťaž vyhral podvodom.

Opera Spatial
Zdroj: Jason Allen „Théâtre D’opéra Spatial“, Art.Branipick.com

Colorado State Fair (Výstava štátu Colorado) je lokálna udalosť so 140 ročnou históriou. Koná sa každoročne v meste Pueblo v americkom štáte Colorado koncom augusta a začiatkom septembra, trvá niekoľko dní. Je ukážkou poľnohospodárstva a chovu, no sprevádza ju množstvo aktivít a atrakcií od konských pretekov cez koncerty a karnevaly po rôzne súťaže vo varení, pečení či výrobe domáceho piva. Aj oblasť umenia má mnoho podkategórií, v ktorých sa môžu šikovní občania pochváliť svojimi výrobkami – amatérske umenie, remeslá, výroba bábik, pletenie a háčkovanie, aranžovanie kvetov a ďalšie.

Výhra urobila výstave skvelú reklamu, zrazu o nej písali svetové média. Obraz získal pozornosť ľudí po celom svete, zvýšilo sa povedomie o schopnosti umelej inteligencie zapojiť sa do tvorby umeleckého diela.

Dievča s perlou vygenerované pomocou AI nahradilo originál

Sledujem skupinu Midjourney Official na Facebooku a hľadala som rôzne informácie o úspešných umeleckých dielach aj v nej. Toto je jeden z najzaujímavejších príbehov:

Múzeum Mauritshuis v holandskom Hague zapožičalo originálny obraz Dievča s perlou od Johannesa Vermeera na súbornú výstavu do Amsterdamu. (Mimochodom: Ak milujete svetelné hry Vermeera, možno zaplačete spolu so mnou. Lístky na výstavu v Amsterdame sa okamžite vypredali, je to je to udalosť aká sa koná raz za polstoročie!)

Dievca S Perlou Vermeer
Zdroj: Wikipédia

Aby miesto, kde obraz Dievča s perlou v múzeu Mauritshuis zvyčajne visí nezostalo prázdne, od februára do júna 2023 si návštevníci môžu pozrieť výstavu Moje dievča s perlou (My Girl with a Pearl). Svoje dielo mohol ponúknuť ktokoľvek a urobil tak aj dovtedy neznámy autor obrázka vygenerovaného cez AI Midjourney a následne upraveného cez Photoshop. Jeho dielo patrí medzi 5 vybraných vystavovaných v tlačenej podobe.

Dievca S Perlou
Zdroj: Príspevok v skupine Midjourney Official

Spomedzi približne 3 a pol tisíc zaslaných prác bolo vybraných 170 obrazov, ktoré sú na výstave v digitálnej verzii a 5 obrazov, ktoré boli vytlačené. Celý príbeh ako sa modernizované Dievča s perlou dostalo na výstavu nájdete v instagramovom príspevku autora @julian_ai_art. Svoj instagramový účet vytvoril v októbri 2022 a mal asi 20 sledovateľov. Dnes (v čase zverejnenia článku) má takmer 26 tisíc sledovateľov. Publikum mu narástlo hlavne vďaka výstave. 

Čo odlišuje umeleckého génia od počítačového programu?

Hodnota umeleckého diela je relatívna. Odvíja sa od osobných preferencií divákov a kritikov, ich vlastného vnímania aj interpretácie daného diela. Kritici prihliadajú na originalitu a inovatívnosť, možno precíznosť v použití umeleckej techniky. Možno zaváži aj čosi ako historické zasadenie diela, ak je reakciou na historické, politické či spoločenské udalosti.

Edmond de Belamy bol novátorské dielo. Podobný úspech AI obrázka z hľadiska jeho finančného ocenenia sa asi nezopakuje veľmi často. V priaznivom čase sa stretli traja odborníci – umelec, programátor a manažér. Dokázali sa pochváliť svojou spoločnou prácou, dokázali z diela vygenerovaného softvérovo urobiť dôležitý medzník v umení. Hodnota tohoto diela sa podľa mňa odvíja predovšetkým od nálepky „prvé predané AI generované dielo“.

Dnes už sú dostupné viaceré aplikácie na generovanie obrázkov širokej verejnosti. Žiadny z masovo generovaných obrázkov podľa mňa nemá šancu stať sa podobným medzníkom ako Edmond de Belamy. Vesmírna opera aj Moje dievča s perlou sú príklady, keď znenazdajky vystrelila popularita ich autorov. Spočíva zberateľská hodnota týchto diel v ich umeleckej kvalite? Mnoho šikovných autorov ich dokáže okamžite pomocou AI nástrojov napodobniť. Alebo spočíva hodnota týchto diel v tom, že sa zviditeľnili medzi prvými? Získané publikum môže mať napokon pre autorov väčšiu cenu ako dielo samotné. Ak dokážu s publikom ďalej marketérsky pracovať a ponúknuť mu svoje obrázky alebo služby.

Pridať hodnotenie

WooCommerce pluginy pro české a slovenské prostředí

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.